måndag 22 september 2008

Sockerdebatten tar fart igen

socker-webb När GI-debatten startade för ett par år sedan så var blodsockernivån i fokus. Teorin som GI baserar sig på är att långsamma kolhydrater ger en snabb blodsockerhäjning för att sedan snabbt dyka och bland annat skapa ett sug efter mer energi.

I svallvågorna av de här teorierna började man belysa vanligt socker som ett ämne man skulle undvika, flertalet matproducenter minskade sockret i sina produkter och tillsatte istället andra ämnen. GI-mogulen Fredrik Paulun bytte ut allt socker i sina recept till fruktsocker.

Redan då var många Nutritionister skeptiska till att använda fruktos istället för sackaros och bland annat skrevs den här artikeln: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?TYP=visa&art=175&tem=3&iRecordsCount=1&td=20080922 på online-tidningen sund, som klart förklarar sidoeffekterna av fruktos och tydligt påvisar vilka mekanismer i kroppen som påverkas negativt.

Nu tar debatten fart igen med bland annat SvD i spetsen: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1759723.svd#tw_link_widget 

Läxan man kan lära sig av det här är nog ganska enkel, var inte för snabb med att hoppa på de senaste populärvetenskapliga rönen. Vänta hellre in att ett par pålitliga studier är färdigställda som kan påvisa effekter åt det ena eller andra hållet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Där blev det nog fel... långsamma kolhydrater ger blodsockersvängningar skrev du, tvärtom tror jag du menade ;-)